pt

't Ponton vs Biopluktuin in de Tuinen van Stene

Wij en de biopluktuin in de Tuinen van Stene, het landbouwpark van stad Oostende dat wordt beheerd door vzw Buitengoed, delen met veel trots mee dat wij sinds mei 2022 een samenwerkingsovereenkomst aangaan. Wij wilden deze bijzondere samenwerking in de kijker zetten en ‘Hoe kan het ook anders?’ in combinatie met een lokaal vers hapje en drankje aanbieden aan alle aanwezigen. Bewoners, medewerkers en vrijwilligers kwamen een kijkje nemen in onze cafetaria. Onze directeur Connie Depotter, schepen Silke Beirens, schepen Natacha Waldmann, Joke en Eline van Buitengoed hebben kort uitgelegd over het hoe, wat en waarom.

Deze mededeling past perfect in aanloop naar de “Week van de Korte Keten” die van start gaat van 14 tot 22 mei 2022. Ook in Oostende gaat er veel aandacht naar de voedselproductie dicht bij huis. 

Connie Depotter, directeur ’t Ponton: Wij koken nog dagelijks zelf in ons woonzorgcentrum. Wij maken dagdagelijks meer dan 200 verse maaltijden klaar voor ons centrum voor dagverzorging, centrum voor kortverblijf, 2 woonzorgcentra en 2 groepen van assistentiewoningen.

Een bezoek aan AZ Zeno in Knokke-Heist die voor haar groenten samen werkt met Biopluktuin “Het Polderveld”, inspireerde ons om ook te kiezen voor dagverse biogroenten, deze worden op amper 2 km van onze deur gekweekt.

Wij zullen onze bewoners en hun familie uitnodigen om ter plaatse te gaan kijken in Stene. Zo kunnen zij ontdekken waar de groenten op hun bord vandaan komen.

Voor de Biopluktuin is dit een eerste grootschalige samenwerking. De groenten zullen geteeld worden op een apart veld, los van de groenten die bestemd zijn voor de andere leden.

pt
pt

Wij vroegen de mening aan bewoners en medewerkers van het woonzorgcentrum ’t Ponton. Het is fijn om te vernemen dat heel wat Pontonners interesse hadden voor ons nieuw project.

Marcel (78 jr) bewoner: Vroeger kweekte iedereen van onze familie zijn eigen groenten. Zelf was ik veeboer in Zandvoorde, daarnaast had ook een specialiteit: aardappelen.

Annick (57 jr) verpleegkundige: Zelf kweek ik mijn eigen witlof, tomaten, pepers, paprika’s, aubergines, boontjes, prei, … Regelmatig loop ik doorheen ’t Ponton met allerlei stekjes voor mijn collega’s.

Martine (58 jr) zorgkundige: Eigen kweek is voor mij van belang. In bovenstaand project zie ik onmiddellijk de vele voordelen. Vandaag is er geen zicht op de afkomst van de groenten. Het zal altijd vers zijn en er is weinig gebruik van insecticiden.

Agnes (89 jr): Ik hielp mijn ouders altijd tijdens de oogst. Toen ik 4 jaar was plukte ik de braambessen die het laagste hingen. Alles smaakt toch veel beter uit je eigen tuin.

Keukenteam: Het zal een andere manier van werken worden zoals bv. het stockeren van de groenten, het ontdoen van de aarde, … Er werd geïnvesteerd in een speciale groenten snij – en cuttermachine zodat wij makkelijker harde groenten kunnen versnijden. Denk bv. maar aan wortelen. Het aantal collega’s in ons keukenteam zal door dit initiatief niet uitgebreid worden, dus het blijft een belangrijk gegeven dat dit voor ons een nieuwe, leuke maar ook haalbare manier van werken is. Wij zijn heel fier om met groenten uit de eigen buurt te mogen werken en staan volledig achter het lokaal gegeven!

Vicky (verantwoordelijke van het keukenteam/diëtist):

Op regelmatige basis zitten wij samen met onze bewoners om te luisteren naar wat zij lekker vinden of graag willen zien terugkomen op hun bord. Zo blijft het aanbod steeds gevarieerd. Ons keukenteam zorgt dagelijks voor gezonde, aangepaste en lekkere maaltijden die beantwoorden aan de hedendaagse kwaliteitsnormen.

Het is het uitgelezen moment om de ‘verloren/vergeten’ groenten terug boven te halen.

Door dit project zijn wij ook in de mogelijkheid om nieuwe gerechten en combinaties op onze menukaart te zetten. Twee à drie maal in de week zullen wij onze lokale groenten kunnen aanbieden.

De groene (meest gekende) kropsalade zal al eens vervangen worden door snijsla. Van postelein zal soep worden gemaakt. Koolrabi en rammenas verwerken wij in een vispannetje. Onze bewoners genieten regelmatig van een gezellige aperitief. Wij zullen van boerenkool bv. gezonde chips maken, enz…  Heel wat leuke, nieuwe en gezonde mogelijkheden.

Eline en wij stellen één jaar op voorhand een zaailijst samen. Daarna kunnen wij aan de slag om in grote lijnen de menu’s te bepalen. Uiteraard zullen wij afhankelijk zijn van wat er op dat moment te oogsten valt in de serres of op het veld. Hierdoor kunnen wij last-minute nog een wijziging doorbrengen voor de groenten. Maar wij zijn ervan overtuigd dat bewoners hiervoor begrip zullen opbrengen. Men zal via de website en de huiskrant aan de hand van een symbool kunnen zien wanneer men ‘eigen kweek groenten’ geserveerd krijgt.  

Voordien waren de termen: biologisch, plukken van fruit en groenten en tuinieren ons niet onbekend. ”Door de afbraak van het oude woonzorgcentrum hadden wij enkele moestuinen. In onze dagdagelijkse activiteiten maken wij al sinds een halfjaar gebruik van de groenten van de bio-pluktuin en maken wij regelmatig soep en andere gerechten.

Het voordeel is dat bewoners dit als nostalgisch ervaren! Een mooi voorbeeld is snijbiet. Dit kunnen wij op vandaag niet bij de leverancier verkrijgen. Wij zien het als een unieke kans om terug snijbiet op het menu te kunnen zetten. Voor veel bewoners roept dit herinneringen op.

Sinds enkele jaren hebben wij ook een mobiele keuken en een hechte maaltijdwerkgroep. Het mag gezegd zijn dat men toch automatisch vrolijker wordt van bv. een soepje van ‘vers uit de grond geteelde’ wortelen.

Wij kijken enorm uit naar deze samenwerking!

pt
pt

adl cluster & vti oostende vieren inspirerende samenwerking

adl Cluster en VTI Oostende kijken trots terug op een prachtig traject van samenwerking dat een mooie transformatie heeft gebracht in het ADL Cluster Oostende. Deze gezamenlijke inspanning benadrukt het belang van inclusie, maatschappelijke betrokkenheid en levensvreugde in het hart van onze badstad.

lees meer alle berichten

samen tegen eenzaamheid: klein gebaar, grote impact

samen tegen eenzaamheid: klein gebaar, grote impact

Samen tegen eenzaamheid: klein gebaar, grote impact

Help je mee aan het creëren van een warme, verbonden gemeenschap?

Eenzaamheid aanpakken begint met eenvoudige, liefdevolle gebaren. Of het nu gaat om een vriendelijk 'hallo', een telefoontje naar een oude bekende, of het buitenzetten van de vuilnisbak voor de buurman – elk gebaar telt!

Samen kunnen we bruggen bouwen, harten verwarmen en eenzaamheid aanpakken. Maak jij samen mee het verschil? 

lees meer alle berichten