Maria Lichtmis sfeer

Waarom wij op Maria-Lichtmis pannenkoeken eten…

Maria Lichtmis 't Ponton

Vele mensen weten niet meer waar het feest vandaan komt en waar het voor staat. Maar wat de meesten wel weten, is dat er op twee februari wordt gesmuld van lekkere pannenkoeken. Een eeuwenoud gezegde luidt immers: "Op twee februari is geen vrouwtje zo arm, of ze maakt haar pannetje warm". Door pannenkoeken te bakken werd vroeger de overschot van de bloem opgemaakt voor de nieuwe oogst. Ook de eieren werden opgebruikt want na Lichtmis begint de vasten.

Maria-Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest. Maria-Lichtmis wordt 40 dagen na de geboorte van Jezus gevierd, op 2 februari. Het feest verwijst naar een gebruik ten tijde van Jezus. Volgens de joodse wet (Leviticus 12) moest een pasgeboren jongen 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond (bij meisjes 80 dagen) en te worden toegewijd aan God.

Vanaf de 10de/11de eeuw wijdde men met Maria-Lichtmis kaarsen. Gelovigen kregen kaarsen mee naar huis om hen te behoeden voor onheil. Vandaar de naam Lichtmis. Het Franse ‘Fête de la Chandeleur’ en het Engelse 'Candlemas Day' verwijzen naar kaarsen.

Traditioneel worden ter gelegenheid van deze dag pannenkoeken gebakken. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben. Wij zullen er extra veel eten dit jaar!

Maria Lichtmist Engelendale

Deze feestdag is een Lichtfeest, waarin het lengen van de dagen wordt gevierd en de hoop op de komst van de lente alleen maar groter wordt. Maria-Lichtmis valt precies in het midden van de winter. Doordat deze in een periode valt waarin de dagen langer beginnen te worden, zijn er heel wat weerspreuken aan die dag verbonden:

  • Schijnt met Lichtmis de zonne heet, dan komt er nog veel sneeuw en leed.
  • Met Lichtmis valt de sneeuw op een warme steen.
  • Brengt Lichtmis wolken en regen mee, is de winter voorbij en komt niet meer.
  • Is Lichtmis helder en klaar, dan komen er twee winters in het jaar.

92 procent van de Vlamingen eet al eens pannenkoeken, meestal per vier en gemiddeld één keer per maand. Dat zijn samen bijna 200 miljoen pannenkoeken per jaar, die in één derde van de gevallen volgens een speciaal familierecept gemaakt worden.

Wie regelmatig pannenkoeken eet, doet dat vooral in familieverband: de helft van de pannenkoekeneters noemt het gebeuren een ‘echt familiemoment’. Pannenkoeken eten past perfect in de drang naar nostalgie die wij allemaal kennen. De geur alleen al doet ons denken aan onze vaak onbezorgde kindertijd, leuke momenten zoals feestjes, verjaardagen,… waar iedereen van de familie bij elkaar was en is. Dat zijn zaken die wij ook aan onze eigen kinderen willen doorgeven. Maar wij weten ook dat pannenkoeken niet zo gezond zijn, dat maakt het een ‘guilty pleasure’ dat wij samen delen met familie of vrienden.

Ook in onze woonzorgcentra vieren wij Maria-Lichtmis. Niet enkel dan bakken wij pannenkoeken, er zijn tal van andere gelegenheden waar wij onze pannenkoekenpan bovenhalen. Het aantal kg pannenkoekendeeg die bij ons gemaakt wordt zal wel met meerdere nullen zijn achteraan.

En zeg nu zelf, na dit te lezen heb jij toch ook zin in een heerlijke pannenkoek?

Smakelijk!

Squatina wenst jullie een fijne eindejaarsperiode

Wens

Dat je mag vinden wat je zoekt

Dat je blijft zoeken als je vindt

Dat je de dingen blijft bekijken

Met de wijsheid van een kind

Dat elke dag één ogenblik

Je overrompelt, pakt of raakt

Dat het een jaar wordt dat de grootste afstand overbrugbaar maakt

Gedicht – Stijn De Paepe

lees meer alle berichten

De Nachtegaal - Praatcafé dementie - Dwaalgedrag - 22/11/2021

Alle mantelzorgers zijn welkom op maandag 22/11/2021 om 19u.

De spreker is Daphné, zij is een ervaren kinesist in 't Ponton.

lees meer alle berichten