zorgen voor morgen

zorgen voor morgen

Onze kanalen vallen weg

Het mag niet onderschat worden. De kleine gesprekken – collega’s onder elkaar, met je eigen klanten, bij de bakker, met vrienden of familie – die doen deugd. Ze helpen je verder, verlichten je zorgen, …. Die contacten vormen dag in dag uit onze eigen hulplijnen. Luisterende oren, waaraan je dingen kan toevertrouwen en dingen mee kan delen, die je doen lachen of je oppeppen. Je krijgt er energie van. Als dat allemaal wegvalt, wordt alles moeilijker. Je moet meer energie uit jezelf halen en andere uitlaatkleppen vinden. Maar dat lukt niet bij iedereen.

De Vlaamse overheid zet via het actieplan 'Zorgen voor morgen' versterkt in op het mentaal welzijn van de brede bevolking en een aantal specifieke doelgroepen. Nieuwe acties worden uitgerold en bestaande instrumenten om de bevolking te ondersteunen, worden versterkt. Eén van die bestaande instrumenten zijn de hulplijnen die mensen een luisterend oor bieden wanneer ze het moeilijk hebben.

De hulplijnen in Vlaanderen trekken daarom de komende periode alle registers open, om mensen in de donkerste periode van het jaar een luisterend oor te bieden. Het gaat om Tele-Onthaal, 1712, Awel, Nupraatikerover, de Zelfmoordlijn, de Druglijn en Stop it Now!

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle: “We waren nog nooit zo sterk digitaal met elkaar verbonden en toch snakken zoveel jongeren naar echt contact. Contacten waar ze kunnen praten over hun kwetsbaarheid, twijfels of bezorgdheden. Onze hulplijnen zijn er in deze moeilijke en verwarrende tijden voor hen. Deze campagne is dan ook bijzonder belangrijk”

zorgen voor morgen

Campagne ‘Blijf praten’

De insteek van de campagne is: ‘We missen onze gesprekken. Blijf praten met mensen in je omgeving. Kan dat niet? Dan kan je altijd terecht bij de hulplijnen: www.hulplijnen.be.’

De campagne toont lege plaatsen om aan te tonen dat er veel gesprekken zijn weggevallen door corona. Een lege kappersstoel, café, eettafel, tribune,… allemaal plaatsen die normaal voor het sociaal contact zorgen dat nu wegvalt. De meeste mensen missen deze gesprekken. Somberheid duikt op. Mensen gaan zich slecht in hun vel voelen. “Voor iedereen die geen eigen hulplijnen meer vindt, staan de professionele hulplijnen klaar. We verwijzen de mensen door naar www.hulplijnen.be met een overzicht van alle hulplijnen en een kort woordje uitleg”, zegt Beke.

Er zijn TV-spots voorzien, affiches, posts op sociale media (Facebook, Tiktok, Instagram en Youtube). De campagne wordt ook ondersteund door een aantal bekende personen: Marleen Merckx, Tom De Cock, Pommelien Thijs, Ruben Van Gucht en Erhan Demirci. Zij zullen in een filmpje (via hun kanalen) vertellen welke gesprekken ze heel hard missen en tips geven om te blijven praten.
https://www.zorg-en-gezondheid.be/lancering-campagne-om-hulplijnen-in-de-kijker-te-zetten

check

Wat is het verschil tussen een vertrouwenspersoon en een vertegenwoordiger? Kan ik beide aanduiden?

Weinig ouderen stellen een vertrouwenspersoon of vertegenwoordiger aan. En dat is spijtig. Want de meesten onder hen voelen zich een pak gerust wanneer zij weten dat een persoon van hun keuze hen kan bijstaan in hun contacten met zorgverleners of hen kan vertegenwoordigen wanneer zij hun patiëntenrechten zelf niet meer kunnen uitoefenen.

Daarom lanceert de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid een campagne om ouderen op de hoogte te brengen van de mogelijkheid om een vertrouwenspersoon en/of een vertegenwoordiger aan te duiden.

Wil jij hier meer informatie over?

  • gaw De Zandhille: Nancy Smisaert
  • wzc Engelendale: Anne Deceur
  • wzc Haerlebout/gaw Duinroos: Francine Allemeersch
  • wzc ’t Ponton: Sofie Vanlandschoot
lees meer alle berichten

10de editie Week van de Valpreventie 2021

In de week van 19 april ging de 10de editie door van de Week van de Valpreventie. De slogan dit jaar is “Eén tegen allen, allen tegen vallen”. Wij kregen heel wat opdrachten in het kader van de provincie-battle. 

De EKA-teamleden van Engelendale, Haerlebout en ’t Ponton voelden zich direct geroepen om hier volop mee aan de slag te gaan!

lees meer alle berichten