zorgen voor morgen

zorgen voor morgen

Onze kanalen vallen weg

Het mag niet onderschat worden. De kleine gesprekken – collega’s onder elkaar, met je eigen klanten, bij de bakker, met vrienden of familie – die doen deugd. Ze helpen je verder, verlichten je zorgen, …. Die contacten vormen dag in dag uit onze eigen hulplijnen. Luisterende oren, waaraan je dingen kan toevertrouwen en dingen mee kan delen, die je doen lachen of je oppeppen. Je krijgt er energie van. Als dat allemaal wegvalt, wordt alles moeilijker. Je moet meer energie uit jezelf halen en andere uitlaatkleppen vinden. Maar dat lukt niet bij iedereen.

De Vlaamse overheid zet via het actieplan 'Zorgen voor morgen' versterkt in op het mentaal welzijn van de brede bevolking en een aantal specifieke doelgroepen. Nieuwe acties worden uitgerold en bestaande instrumenten om de bevolking te ondersteunen, worden versterkt. Eén van die bestaande instrumenten zijn de hulplijnen die mensen een luisterend oor bieden wanneer ze het moeilijk hebben.

De hulplijnen in Vlaanderen trekken daarom de komende periode alle registers open, om mensen in de donkerste periode van het jaar een luisterend oor te bieden. Het gaat om Tele-Onthaal, 1712, Awel, Nupraatikerover, de Zelfmoordlijn, de Druglijn en Stop it Now!

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle: “We waren nog nooit zo sterk digitaal met elkaar verbonden en toch snakken zoveel jongeren naar echt contact. Contacten waar ze kunnen praten over hun kwetsbaarheid, twijfels of bezorgdheden. Onze hulplijnen zijn er in deze moeilijke en verwarrende tijden voor hen. Deze campagne is dan ook bijzonder belangrijk”

zorgen voor morgen

Campagne ‘Blijf praten’

De insteek van de campagne is: ‘We missen onze gesprekken. Blijf praten met mensen in je omgeving. Kan dat niet? Dan kan je altijd terecht bij de hulplijnen: www.hulplijnen.be.’

De campagne toont lege plaatsen om aan te tonen dat er veel gesprekken zijn weggevallen door corona. Een lege kappersstoel, café, eettafel, tribune,… allemaal plaatsen die normaal voor het sociaal contact zorgen dat nu wegvalt. De meeste mensen missen deze gesprekken. Somberheid duikt op. Mensen gaan zich slecht in hun vel voelen. “Voor iedereen die geen eigen hulplijnen meer vindt, staan de professionele hulplijnen klaar. We verwijzen de mensen door naar www.hulplijnen.be met een overzicht van alle hulplijnen en een kort woordje uitleg”, zegt Beke.

Er zijn TV-spots voorzien, affiches, posts op sociale media (Facebook, Tiktok, Instagram en Youtube). De campagne wordt ook ondersteund door een aantal bekende personen: Marleen Merckx, Tom De Cock, Pommelien Thijs, Ruben Van Gucht en Erhan Demirci. Zij zullen in een filmpje (via hun kanalen) vertellen welke gesprekken ze heel hard missen en tips geven om te blijven praten.
https://www.zorg-en-gezondheid.be/lancering-campagne-om-hulplijnen-in-de-kijker-te-zetten

check

Squatina wenst jullie een fijne eindejaarsperiode

Wens

Dat je mag vinden wat je zoekt

Dat je blijft zoeken als je vindt

Dat je de dingen blijft bekijken

Met de wijsheid van een kind

Dat elke dag één ogenblik

Je overrompelt, pakt of raakt

Dat het een jaar wordt dat de grootste afstand overbrugbaar maakt

Gedicht – Stijn De Paepe

lees meer alle berichten

De Nachtegaal - Praatcafé dementie - Dwaalgedrag - 22/11/2021

Alle mantelzorgers zijn welkom op maandag 22/11/2021 om 19u.

De spreker is Daphné, zij is een ervaren kinesist in 't Ponton.

lees meer alle berichten